Muffinki lawendowo-cytrynowe z truskawkami
Składniki suche Składniki mokre
1 i 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli 2 jajka
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sok z połowy cytryny
1 łyżeczka kwiatów lawendy
truskawki
Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi. Przełożyć do papilotek, na każdej babeczce położyć dwie ćwiartki truskawki.Piec w temperaturze 190 stopni C około 25-35 min. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
(13 sztuk)
Mniami :)
OdpowiedzUsuńLawendę pić uwielbiam i mieć uwielbiam i w ogóle to na dziś dzień bukiet ślubny miałabym lawendowy :)
A, że truskawek 4 kg dziś mi mąż dostarczył, to może i w babeczki wsadzę ;)
Pierwszy raz piekłam z lawendą, choć mam w ogrodzie już od lat i muszę przyznać, że wyszły niczego sobie :)
UsuńAle pychota.
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłam niczego z lawendą. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
Dla mnie to też był debiut w zakresie spożywania lawendy. Odważyłam się i nie żałuję :)
Usuń