Muffinki czekoladowo-serowe
(inspiracja stąd)
Składniki suche Składniki mokre
2 szklanki mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka
szczypta soli 2 jajka + 1 żółtko
2-3 łyżki kakao
cukier waniliowy
1/3 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
150 g mascarpone
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki
1 białko
borówki amerykańskie
Składniki nadzienia serowego wymieszać łyżką i włożyć na około 30 min. do zamrażalnika.
Składniki
mokre wymieszać ze składnikami suchymi. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, na to płaską łyżkę nadzienia i znowu płaską łyżkę ciasta. Piec
w temperaturze 190 stopni C około 30 min. Po wyjęciu z piekarnika do nadzienia każdej muffinki wcisnąć jedną borówkę amerykańską.
Życia mi nie starczy na wypróbowanie tych przepisów...
OdpowiedzUsuńNo nie jest ich aż tyle, a muffinkowe przepisy są tak proste i szybkie w realizacji, że naprawdę wystarczy 20 minut po sobotnim śniadaniu i blacha babeczek siedzi w piecu :)
Usuń