Muffinki czekoladowo-miętowe
Składniki suche Składniki mokre
2 niepełne szklanki mąki 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany
szczypta soli 2 jajka
2 łyżki kakao
posiekane listki z 5 gałązek mięty
1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki
mokre wymieszać ze składnikami suchymi. Piec
w temperaturze 190 stopni C około 20-30 min.
(12 sztuk)
Ja muszę w końcu wypróbować, któreś z Twoich sobotnich pyszności :) Bo zasadniczo mam dwa czy trzy swoje sprawdzone przepisy na muffinki...i tylko z nich korzystam, a wszystkie inne szerokim łukiem omijam...bo do mnie chyba nie przemawia idea zmieszać i już :) w sensie, że ja zawsze wszystko bym miksowała...mikserem miksowała w nieskończoność...a z muffinkami się to nie sprawdzi. A, że ja oporna baba jestem, to nie potrafię oprzec się zbytniemu mieszaniu...a potem się dziwię :)
OdpowiedzUsuńW tych moich przpisach to widocznie nie przeszkadza:)
Ale ja spróbuję Twoich :) niebawem :)
A mnie się to właśnie baaardzo podoba, że tylko zmieszać i już, bez wyciągania miksera. Naprawdę się sprawdza :)
UsuńNiby wiem ☺ i też bym się cieszyć ze szybko i pysznie powinna :) ...kiedyś dorosnę do prostoty wykonania :)
Usuń