Muffinki serowe
Składniki suche Składniki mokre
1 i 1/3 szklanki mąki 300 g twarożku sernikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g stopionego masła
szczypta soli 2 jajka
skórka pomarańczowa i/lub suszone morele 4 łyżki śmietany
sok z cytryny
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
Składniki mokre zmiksować, dodać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając. Piec w temperaturze 180-190 stopni C około
35- 40 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Miałam resztę lukru cytrynowego z zeszłotygodniowych muffinek, którą dodałam do składników mokrych, zapomniałam za to dodać masło (studziło się na parapecie i tam zostało :). Mimo to muffinki wyszły niezłe.
(12 sztuk)
(12 sztuk)
Aż człowiek ma ochotę upiec :) Chyba komuś podrzucę przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udadzą, bo to był taki trochę eksperyment :)
UsuńPodrzucam właśnie córce :) Za dużo mam pracy :(
Usuń