sobota, 11 lutego 2017

Sobotnie muffinki


Muffinki serowe
Składniki suche                                                           Składniki mokre 
1 i 1/3 szklanki mąki                                                  300 g twarożku sernikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia                                50 g stopionego masła 
szczypta soli                                                              2 jajka
skórka pomarańczowa i/lub suszone morele              4 łyżki śmietany
                                                                                   sok z cytryny
                                                                                   1/2 szklanki cukru
                                                                                   cukier waniliowy

Składniki mokre zmiksować, dodać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając. Piec w temperaturze 180-190 stopni C około 35- 40 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Miałam resztę lukru cytrynowego z zeszłotygodniowych muffinek, którą dodałam do składników mokrych, zapomniałam za to dodać masło (studziło się na parapecie i tam zostało :). Mimo to muffinki wyszły niezłe.

(12 sztuk)

3 komentarze:

  1. Aż człowiek ma ochotę upiec :) Chyba komuś podrzucę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udadzą, bo to był taki trochę eksperyment :)

      Usuń
    2. Podrzucam właśnie córce :) Za dużo mam pracy :(

      Usuń

Dziękuję za wizytę i za miłe słówko :)