Muffinki orzechowo-limonkowe
Składniki suche Składniki mokre
1 szklanka mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka
ok. 1 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 małe jajka
niecałe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej sok z jednej limonki
cukier waniliowy
szczypta soli
Składniki
mokre wymieszać ze składnikami suchymi. Piec
w temperaturze 190 stopni C około 25-35 min. Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą, udekorować.(12 sztuk + 12 mini-sztuk)
PS Wreszcie kupiłam małe papilotki i mogłam wypróbować blachę do mini-muffinek, którą dostałam na urodziny. Taka muffinka na jeden ząbek jest idealna. Uśmiecham się do Ofiarodawczyni prezentu :)
Dziękuje za uśmiechy i serdecznie pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńMam takie zapomniane laskowe...zapomniane, bo jakoś nie trafiają w mój nastrój, żeby je obrać ;)
OdpowiedzUsuńAle może takie muffinki mnie natchną ;)
Całus ♥
No obieranie laskowych nie jest przyjemne, ale jak się już przez to przebrnie, to potem z górki :)
UsuńChciałabym, żeby już było potem ;) Ale i tak póki co, dziś się nie zabieram, bo...pogoda niedobra ;)
Usuń