sobota, 7 kwietnia 2018

Sobotnie muffinki


Muffinki orzechowo-limonkowe

Składniki suche                                                                 Składniki mokre 

1 szklanka mielonych orzechów laskowych                      1/2 szklanki mleka
ok. 1 szklanki mąki                                                        1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego                                      2 małe jajka 
niecałe 2 łyżeczki proszku do pieczenia                          1-2 łyżki śmietany             
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej                            sok z jednej limonki
cukier waniliowy                                                     
szczypta soli 

Składniki mokre wymieszać ze składnikami suchymi. Piec w temperaturze 190 stopni C około 25-35 min. Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą, udekorować.(12 sztuk + 12  mini-sztuk)
 
PS Wreszcie kupiłam małe papilotki i mogłam wypróbować blachę do mini-muffinek, którą dostałam na urodziny. Taka muffinka na jeden ząbek jest idealna. Uśmiecham się do Ofiarodawczyni prezentu :)

4 komentarze:

  1. Dziękuje za uśmiechy i serdecznie pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam takie zapomniane laskowe...zapomniane, bo jakoś nie trafiają w mój nastrój, żeby je obrać ;)
    Ale może takie muffinki mnie natchną ;)

    Całus ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No obieranie laskowych nie jest przyjemne, ale jak się już przez to przebrnie, to potem z górki :)

      Usuń
    2. Chciałabym, żeby już było potem ;) Ale i tak póki co, dziś się nie zabieram, bo...pogoda niedobra ;)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i za miłe słówko :)